--- © Copyright 2013 tomaskruger.se ---
1 Läs mer >>

 

 

Skulle vi ha köpt en husvagn?
Vilket befängt påstående. En husvagn?
 
Vi har redan ett hus.
Ett lantligt sommarparadis med frodig tomt, egen brygga, luftkonditionering, och framför allt, trehundra halvfärdiga projekt, som åtminstone jag behöver semester från.
Skulle vi i det läget skaffa ett hus till? Ett mycket sämre hus, med hundratalet nya projekt? Ett hus med vilket man tvingas betala för att tränga in sig på en halvt vissen och söndertrampad gräsmatteplätt, omgiven av en massa träningsoverallsmänniskor? Människor, som sin klädsel till trots, mest tycks vara intresserade av att sitta på sina campingstolar med ölburkar i händerna, och titta på andra träningsoverallsmänniskor, som sitter på sina campingstolar med ölburkar i händerna, och tittar på, ja ni fattar.
Nu ska man ju naturligtvis inte döma folk på förhand, men jag har varit på campingar, och det går lika bra döma dem så här i efterhand...
 

För att citera Jean-Paul Sartre; ”Helvetet är andra människor.”
Missförstå mig inte nu; det är bra att det finns ett eller flera helveten, för dem som förtjänar eller rent av önskar ha det så, men jag har inte på en camping att göra. Campingar är för andra människor.

 

Jag har alltid föredragit sommarstugor framför husvagnar, men när vi nu köper något beboligt på hjul, så är det inte heller en sommarstugevagn. I en sommarstuga kan man med få undantag stå raklång, elda med ved, och kalasa på bortglömda ärtsoppeburkar från första eller andra världskriget. (Ibland är det svårt att veta vilket.) Drabbas man sedan av generös flatulens*, så finns det med lite tur flera sovrum, vart och ett bättre än att förpassas till ett ouppvärmt förtält.

 

Vad var det då som vi var ute efter, när den stora plånboken plockades fram? När vi nu inte ville ha ett hjulhus, inte en stugvagn, och när jag inte ens ställde krav på att kunna stå raklång?
Jo något långt mer opraktiskt, men mer äventyrligt och oändligt mycket charmigare. Något som istället för bekvämlighet och komfort, är byggt för äventyr och övernattningar tätt invid varandra.

 

Vi har köpt oss en koja, på hjul.
Ett sätt att kunna åka dit vi hamnar, utan att behöva planera eller ringa runt och boka övernattningar. En hjulutrustad trädkoja som får plats mellan två björkar, kan baxas runt på kostigar, och som inte förvandlar bensinmätaren till en minutvisare.


Vi har köpt oss en smula frihet. Ett ägg att kläckas ur var morgon.

 

PS.
Jag funderar allvarligt på att låta trycka en bakrutedekal med texten:
”Är din större än min? Då har du köpt fel.”

 

*) Nej kära rättstavningsprogram, jag skrev inte om flatlöss, utan om den typ av väder som John Pohlman aldrig blivit hedersdoktor i.

 

 

 

Hjulhus