--- © Copyright 2013 tomaskruger.se ---

Att räkna till ett

 
Förr pratades det om att kanske köpa hem ett glas rött till helgen. Sedan introducerades vinstället för det svenska folkhemmet. Ett litet hemlager till nöds, utifall att gubben glömmer svänga förbi bolaget.
   "Eller glömmer och glömmer", flinar den salongsberusade värdinnan, och lägger förtroligt sin hand på sin väninnas underarm. "Det är väl klart att han aldrig gör, men försök få en karl till att minnas att köpa med sig en flaska "Musigny Vielles Vignes Grand Cru Domaine Comtes Georges de Vogue", när det normalt sett räcker med att kombinera orden sjuttis och Explorer."
 
Det är väl därför det finns nummer på allt i bolagets sortiment, men än sen? Kan maken inte komma ihåg de sista siffrorna i barnens personnummer, så lär han inte minnas nr 95041. En flaska Explorer har nr 3, men det minns han inte heller. Det är ett vikingaskepp med rödvita segel på etiketten. Det är så som han väljer flaska, och hans fru är likadan. En snygg flaska med en tilltalande etikett. Skriv ner det på en lapp om du vill. Då kommer han definitivt hem med något som du rynkar näsan åt.

Så frugan hans får nöjet att shoppa rödtjut på egen hand, och hänga upp fångsten på väggen till prydnad. Fast problemet är just det. Flaskorna är lite av en prydnad, och gud förbjude att de förvandlas till tomglas innan bästa väninnan fått beundra deras etiketter. Så hur gör man då, när vardagens vedermödor får gomseglet till att sukta efter en droppe rött, men korkars sigill inte får brytas? Vad sägs om batterisyra? Svavelsyra alltså. H2SO4 för den som är kemiskt bevandrad, och vet hur pass farliga grejor vi pratar om. Det var nämligen batterisyra som bag-in-box förpackningen ursprungligen togs fram för, långt innan någon insåg dess potential som mamma-festis.
 
Vart vill jag komma egentligen? Det vet jag knappt själv. Det har något med min fru att göra, något som hände under kvällen, men jag kan absolut inte påstå att hon dricker för mycket. Det gör ingen av oss, snarare tvärtom. Vi har ett välfyllt vinställ, och förmodligen finns det en bag-in-box någonstans i källaren. Vi har ett helt skåp fullt med sprit och annat. Rätt fina flaskor, en del av dem i alla fall, men vi dricker aldrig ur dem. Jag bemödade mig att sätta glasskivor och LED-belysning i skåpet, som bara tänds om man öppnar båda dörrarna samtidigt. Man får en sådan där hallelujakänsla när man gör det. Himlens portar öppnar sig, och spriten uppenbarar sig i ett flödande vitt gudomligt sken.
 
Ja belysning kunde jag ta mig tid och ork med att installera, men ändå så har jag en halvdrucken flaska Madeira därinne. Den är en kvarleva från vår bröllopsresa, som fick mig till att älska Madeira. Såväl ön som drickat, men föräldraskapet har förvandlat mig till någon sorts smygnykterist.
Nu skulle det här inte handla om mig, utan om kvinnor och deras räknesätt. Så för att lämna alkoholen bakom mig säger jag istället raggsockar! Det var så som kvinnor mös i soffan förr, med ett par raggsockar och en kopp te. Kanske med en varm stickad tröja eller en filt, men definitivt inte med benvärmare, de kom på åttiotalet. Nu ska jag erkänna att jag gillade benvärmare, på kvinnor alltså. De kunde faktiskt rent av vara lite sexiga. Eller så var det så enkelt som att jag var en tonårig grabb på åttiotalet, och att allt som hade det minsta med tjejer att göra var sexigt.

I så fall så tycker jag synd om dagens tonåriga grabbar, för ni kvinnor kunde inte nöja er med benvärmare, eller hur? Stackars den finnige sate som är så desperat, att han finner en kvinna i en OnePiece sexig. Min fru drog på sig en när vi var på H&M. För en gångs skull så tog jag mod till mig, och sa att hon såg ut som ett elskåp i den. Tjejerna i kassan började fnissa, och det blev inget köp. Det blev inget mys heller den kvällen, men det var det värt.

Så min fru dricker med måtta och har ingen OnePiece? Kan jag komma till poängen någon gång? Helst i år, om det är möjligt, för jag börjar bli lite trött. Jo förstår ni, det hela kokar ihop till en väldigt enkel beskyllning. När ni kvinnor unnar er något, så är ett alltid lika med ett. En bag-in-box ger er inte sämre samvete än ett glas vin. En OnePiece är inte värre än ett par raggsockor, och en kasse med saker från Ullared, är en kasse med saker från Ullared, varken mer eller mindre...

PS.
Den lilla kassen står där bara som referens, men är precis lika många som den abnorma kassen...
 

Kommentera här: