--- © Copyright 2013 tomaskruger.se ---

Du vintertid nu kommer.

Foto och bildtext Aftonbladet. Censurering av mig.

Nu blir det i och för sig ljusare om mornarna i och med vintertiden, fast det är inte helt lätt att hålla reda på hur det fungerar. I vart fall inte för vanligt folk.

För oss som kommer från Åtvidaberg så är det där med sommar och vintertid enkelt. Vi slipper låtsas att klockans lilla visare är någon typ av hammock behöver bäras omkring på. Hur kommer det sig då att just Åtvidabergare har en sådan fallenhet för klockor och tid? Jo förutom vissa rent genetiska fördelar gentemot till exempel banjospelande Kisabor, eller folk i allmänhet från Valdemarsvik, så står det en solkanon i ett torn på en kulle vid Bysjön.
 
Just när klockan blir tolv under det ljusa halvåret, så lyser solen in igenom en smal spalt, träffar ett förstoringsglas, och antänder solkanonens fängkrut. Den dova svartkrutsknallen som följer hörs över mest hela samhället, och signalerar att klockan är tolv.
 
Fast egentligen så är den ett. Förr i tiden, innan sommartiden infördes, så var klockan tolv när den var tolv i Åtvidaberg, men nu för tiden så är klockan tolv först när den är ett. Om somrarna vill säga. På vintern är klockan fortfarande tolv när den är tolv även i Åtvidaberg. Men eftersom solkanonen inte smäller om vintrarna, så kan man inte höra att klockan inte längre är ett när den är tolv.
 
Det här kanske låter väldigt enkelt, men vänta tills jag får förklara lite bättre. Vanliga klockor kan man ju ställa om efter behag. Jag känner till exempel en kvinna som låter köksklockan gå en kvart före, så att hon ska slippa stressa. Tydligen så blir hon lugnare av att klockan påstår att hon är sen, fastän hon egentligen inte är det. Tänk er då hur denna stackars kvinna uppfattar solkanonen, som säger att klockan är tolv, när den redan är ett. Nu tänker jag inte berätta vem denna märkliga kvinna är, men jag kan avslöja att beteendet inte gick i arv. Jag föredrar klockor som går rätt, och det gör mina systrar också.
 
Nu skulle jag gärna hjälpa kvinnan med detta problem, men solkanonen är dessvärre svår att vrida rätt. Den står i ett murat tegeltorn på urberget. Eftersom byggnaden dessutom är K-märkt, så blev man tvungen att istället vrida på självaste kullen. Det är inte särskilt enkelt. Till att börja med så måste man komma överens om vilket håll som man ska vrida kullen. Sist man försökte så kom den en massa utsocknes folk och lade sig i. En tjomme från Grebo hade inte alls fattat vad det hela gick ut på, utan envisades med att prata om sina utemöbler, som hela tiden åkte ut och in ur förrådet. En Falerumsbo tyckte att man skulle ladda kanonen, vänta tills klockan blev tolv, och sedan vrida kullen tills dess att det small. Den idén fann en gubbe från Björsäter alldeles lysande, men så var han från Björs också.
 
För själva vitsen med att diskutera hur och åt vilket håll man ska vrida en kulle i Åtvidaberg, är att det inte låter sig göras. Därmed inte sagt att man inte kan prata om det, såväl länge som väl, trots att man vet att det är omöjligt.
 
Lika omöjligt är alternativet till att flytta självaste tiden om somrarna. Ville vi ha fler ljusa timmar ledigt om kvällarna, så kunde vi istället kunna tänkas komma överens om att gå upp och börja jobba lite tidigare. Då räckte det med att ställa om väckarklockornas larmtid, istället för att vrida på alla klockor lite hipp som happ, och inte vara säker på vilket ur som skulle ställas om, och vilket som redan tickade i takt. Framför allt så skulle solkanonen dundra till klockan tolv, och så skulle det vara bra med det.
 
Fast nu är vissa saker helt omöjliga att komma överens om, så därför ställer vi om klockorna så att vi får det ljusare om sommarkvällarna, trots att man så års i detta land ändå måste använda såväl persienn, rullgardin och ögonbindel för att kunna få en blund i ögonen.
 
Så hur gör man då för att ställa om mellan sommar och vintertid? Jo det är enkelt. På våren vrider man solkanonskullen femton grader västerut, eller österut. Det beror på om man har själva tornet som referens, eller bara koncentrerar sig på självaste ljusspalten. Man skulle kunna säga femton grader motsols. Fast nu ska man ju undvika det begreppet, eftersom folk på det södra halvklotet alltid gör fel när man säger så. Då är det mer korrekt att vrida femton grader moturs, fastän det egentligen handlar om att vrida fram klockan. 
Sak samma. På hösten vrider man i vart fall inte alls på kullen, eftersom man aldrig lyckades vrida den på våren till att börja med.
 
Det var väl inte så knepigt? Nej inget är svårt när man kan det!

Kommentarer:

1 G:

skriven

Den där kvinnan till sist bestämt sig för att bemöta påståendet ovan, det rör sig om 2 - 3 minuter! Hälsn.

Kommentera här: