--- © Copyright 2013 tomaskruger.se ---

Schhh...

 
Det satt en telefon på en pelare mellan motorcyklarna. Ovanför den hängde en liten vit pappskiva med spretig spritpennetext.
”Vet du vem som lyssnar? Säpo!”

Nu för tiden skulle skylten ha tagits som ett skämt. En cynisk gliring åt FRA-lagen. Men den här telefonen var inte bara godkänd av televerket, den hade dessutom såväl grå spiralsladd som nummerskiva. Med andra ord så var det mycket, mycket länge sedan. Långt innan datorer förmådde avlyssna och analysera alla världens samtal, i jakt på nyckelord, fraser och eftersökta röster. Om Säpo verkligen lyssnade, så innebar det att samtalen spelades in. Sedan fick en konspiratoriskt lagd farbror på Säpo sitta där med lurarna på och pennan i hand. Kanske plitade han ner varje misstänkt betoning av ord som snö, mula och lördagsgodis.

 

Sport förbrödrar heter det. Innebandyturneringar räknas som sport. Förmodligen var det därför som jag hamnat på en fest i ett avlyssnat klubbhus. Ett där samtliga motorcyklar var av märket Harley Davidsson. Själv så körde jag en Honda. Dessutom så vill jag minnas att mitt lag vunnit minst en match mot skinnvästarna. Så sport tycktes verkligen förbrödra. Antingen det, eller så skulle vi bli ihjälslagna och nedgrävda i lingonskogen bredvid mors lilla Olle.

 

Kanske borde jag ha lyft luren och skrikit efter hjälp. Eller åtminstone sagt ”Tjena!”, för det är ju inte var dag som man lyckas påkalla Säpos uppmärksamhet.

 

Nåväl, jag överlevde bevisligen. Säpo har varit tämligen ointresserade av mig sedan dess, och sport förbrödrar fortfarande. Fast nu i form av oundvikliga slagsmål vid varje fotbollsmatch av vikt, för vem har hört talas om ett par bröder som kan hålla sams? Telefonsamtal avlyssnas, liksom mejl, SMS och drive in luckan på Mc Donalds.

 

Varje terrorist med självaktning begriper därför att undvika den typen av kommunikation.  Alla utom Åsama Blindladn, som inte räds vare sig FRA, Säpo eller Telenor. Denne Åsama Blindladn skickade ett SMS häromdagen, men råkade av misstag knappa in min frus mobilnummer:

 

 

”Ø                 Om vvvbfdxfv
vdfxxgfcäb b b cb. Påve vb.
Bomblarm
bobblonnobobobiiobnoöoöln
bnlllnblboölpbö”


Nu uttrycker sig sällan terrorister i klartext, så låt mig få analysera det hela åt er.
Den första bokstaven ” Ø” är ett lurigt trick. Tanken är att Säpoagenterna ska tro att det rör sig om danska, skaka på huvudet och ge upp. I själva verket så är det skrivet på det betydligt mer lättbegripliga språket finska. Ett språk som först och främst utmärker sig genom ett överdrivet användande av konsonanter. Som till exempel:
”Om vvvbfdxfv vdfxxgfcäb b b cb.”
Vilket lämpligast kan översättas till ”Hej!”

Av förklarliga skäl så går det väldigt långsamt att skriva SMS på finska, så därför skrev Åsama Blindladn det viktigaste på svenska istället.
”Påve vb. Bomblarm” eller ”Påve, vidarebefordra Bomblarm”

 

Resten är helt enkelt en illustration av hur finsk dynamit låter:
”bobblonnobobobiiobnoöoöln
bnlllnblboölpbö”
Eller som vi skulle säga på svenska: ”Pang!”

 

Mindre än en minut senare kom nästa SMS: ”Ön”
Detta är en förkorting för ännu en finsk ljudillustration: "Önönööööön"
Vilket i klartext betyder, "kör som fan, vi är upptäckta!"
 

Min fru Anette hävdar envist att ett litet barn fått tag på Åsas telefon. Att Anette av naturliga skäl hamnar först i det flesta adressböcker. Att det skulle vara telefonens rättstavningsprogram som formulerat det där med påvar och bomblarm. Samt att jag manipulerat mobiltelefonbilden, och borde ta av mig foliehatten.

Min fru är söt och snäll, men lite väl naiv för sitt eget bästa.

Kommentarer:

1 v:

skriven

Vad kul, verkar som att du har kommit tillbaka till skrivandet här!

2 Anonym:

skriven

Ha ha men den här åsa verkar ha ett väldigt konstigt efternamn , heter hon verkligen så? gör hon det så har ni nog all anledning att ta smset på alvar.

3 Anonym:

skriven

du hör väl själv att hennes namn . typ Bin LAIN

Kommentera här: