--- © Copyright 2013 tomaskruger.se ---

Trollformler av vår tid.

Jag vill inte gärna trampa folk på tårna, men nog var väl Harry Potter lite primitiv? Visst, om glasögonen pajade så slapp han ruinera sig hos optikern. Allt han behövde var en näsvis tjej som viftade med en förhäxad träpinne och uttalade orden ”Oculus Reparo”.  Vem som helst kan säga ”Oculus Reparo”, och näsvisa tjejer går det tretton på dussinet av, men jag erkänner att förhäxade träpinnar kan vara något besvärliga att få tag på. Det är synd, för Harry potter och hans vänner rapade annars ur sig en hel del användbart. ”Alohomora”, och all världens låssmeder fick registrera sig hos arbetsförmedligen. ”Silencio” hade blivit bibliotekariens bästa vän, och kanske gjort det lite roligare att gå på bio. Men hur J.K. Rowling än försöker, så hamnar hon likt alla författare i skuggan av verkligheten. För vi har trollformler som en hel del av hennes karaktärer kunde haft nytta av.
 

”5:2”, är den senaste som jag fått lära mig. Den gör att man kan leva precis så ohälsosamt som man vant sig vid. Allt man behöver göra är att en gång i veckan vifta med ett par ätpinnar, säga ”5:2”, och sedan hålla andan två dagar i sträck. Eller om man skulle svälta sig, det minns jag inte riktigt. Jag vet att man skulle göra något som skadade kroppen till den grad att den satte sig själv i reparationsläge. Detta helande reperationsläge ska enligt uppgift sedan dröja sig kvar även efter dessa hårda två dagar, vilket har knappast något med magi att göra. Det går fort att skrubba upp sina knän, men det tar lång tid för dem att läka, så har det alltid varit. Det finns de som lidit av ätstörningar och därmed tror sig ha belägg för att förkasta 5:2, men åt dem vill jag bara peka ett nedlåtande finger och säga det som vi alla tänker: Mugglare!

 

Jag vet inte om trollformler kan bli uttjatade, men i så fall så ligger LCHF illa till. Den gör att fet mat blir nyttig, förutsatt att man inget annat äter. Vissa hävdar att många trollkarlar och häxor slarvar med det sista, och att det är därför som LCHF har visat sig orsaka en hel del hälsoproblem. Andra påstår att vi missförstått Helga Hufflepuffs trollformel till att börja med. Att fett faktiskt förblir fett och att LCHF snarare hjälper folk till att låta bli pommes frites, chips och ostbågar. Jag vet inte hur jag ska bemöta sådana anklagelser? Hitta på en bättre trollformel själv då, om du nu är så himla duktig.

 

Men visst finns där ren humbug och irrlära . Som att man alls inte behöver trolla, utan att det räcker att röra på sig, samt äta lagom mycket av en varierad kost. Jag måste utfärda en kraftig varning för denna uråldriga skröna! Dessbättre så har amerikanska vitamininstitut som McDonald's och Burger King slagit upp sina behandlingshem runt om i landet, och därmed lyckats få bukt med de värsta problemen. I vart fall i städerna och särskilt hos de yngre generationerna, vilket bådar gott för återväxten.

 

Fast vi borde kanske ta det lite lugnare med trollformlerna, och inte blint förutsätta att en ny trollformel är en bra trollformel. Den kanske har lyckats bryta någons förbannelse, fast när det gäller trollformler så är det just solskenshistorierna som säljer flest lösnummer. Jag kan ha fel, men ibland känns det som om vi hellre experimenterar med våra egna kroppar, än tankar bilen på ”fel” bensinmack.

 

 

 

Några länkar, mest för att se om man kan locka besökare genom Twingly:
http://www.sydsvenskan.se/sverige/52/
http://www.sydsvenskan.se/sverige/het-diet-vacker-fragor/
http://www.dn.se/livsstil/halsa/en-host-med-blodsmak-i-munnen/
http://www.dn.se/ledare/signerat/52-dieten-pa-allas-lappar/
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/brannpunkt-direkt-52-dieten_8484972.svd
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/brannpunkt-direkt-52-dieten_8484972.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/henrik-ennart-52-dieten-ingen-mirakelkur_8483320.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lchf-foresprakare-lakarna-har-fel_8393546.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/52-dieten-het-men-ifragasatt_8479214.svd

Kommentera här: