--- © Copyright 2013 tomaskruger.se ---

Calle Calle.

Genom den chilenska staden Valdivia flyter en flod med namnet Calle Calle.
Calle är urinvånarnas namn på en blomma som växer längs flodbankarna. Calle Calle, betyder helt enkelt att den växer i stort antal. Många språk förstärker ord genom upprepning. Pili pili är Swahiliska för peppar peppar, och sannolikt ursprunget till det portugisiska pirri pirri. Den som smakat denna lilla chilifrukt, vet att den är stark stark.
 

Språk som upprepar för förstärkning anses ibland lite primitiva på det stora hela. Då är det bättre att göra som vi, och sätta samman ord som skitgott eller jätteliten. Japp svenskan är ett språk med finess. Vi sätter kromlister på det mesta. En enkel komplimang som ”det var gott”, räcker inte långt när man blivit bjuden på middag. Då ser värdinnan på dig med sin dusätteraldrigdinfotimittkökigen-blick. Gott är inte gott nog längre.

 

Vad ska man då säga om man egentligen inte ens uppskattade det som bjöds? Gäller det rödtjut så kan man alltid hävda något i stil med att vinet var lättdrucket, eller i annat fall komplext. Det är den perfekta livlinan, för den som dras till det ena ogillar ofta det andra. Din värd vet inte vilken sorts konnässör som han har att göra med, och väljer därför att tolka det hela till sin egen fördel.
Men vad kan man säga om maten? Den överkokta sparrisen, den ihopklibbade pastan eller det fullständigt söndergrillade köttet?
Jo det ska jag berätta. Man säger absolut ingenting. Tig som muren och prata om vädret, fram till dess att värden själv oroligt kommenterar maten med att ”det blev kanske lite väl salt?” Då gäller det att snabbt lossa tungan från sin klibbiga gom och vara lite lagom förnekande. ”Tycker du? Ja lite kanske, men då blir det ju bara lättare att få ner ölen…”

 

Efteråt kan man som man och hustru pika kocken mer ärligt sinsemellan, och därefter känna sig rätt så nöjda med kvällen. För middagsbjudningar handlar inte alltid om socialt samkväm, nu för tiden kan det lika gärna vara en tävling.

Kommentera här: