--- © Copyright 2013 tomaskruger.se ---

Bara på Facebook

Foto: Wikipedia / Pedro Szekely
Du går längs torgets ena långsida, förbi ett stånd som visar ett par rosa styltor med vita rosetter längst upp. Men så fina! Du går fram till nasaren för att titta närmare, när han tilltalar dig. ”Vill du vinna de här styltorna?” Du tittar drömmande på de vita rosetterna och nickar lätt moloket.” Jo, men hur stor chans är det att jag gör det?” Nasaren rycker på axlarna. ”Ja den chansen är i stort sett obefintlig, men å andra sidan så är lotten gratis.” Med ens blir du intresserad. ”Gratis?” Nasaren nickar. ”Absolut, helt gratis. Allt du behöver göra är att ge mig namn och adress till dina släktingar, vänner och bekanta.” Du ser skeptiskt på honom. ”Varför skulle jag göra det?” Svaret kommer som om det vore en självklarhet. ”Så att jag kan skicka reklam om rosa styltor till dem förstås.”

 

Du gör tummen upp, fast med långfingret, och går vidare. Nasaren ropar efter dig. ”Gillar du inte våra rosa styltor? Kom igen nu? Du struntar i honom och går stolt vidare. Dina vänner får nog med reklam i lådan som det är.

 

Lite senare på kvällen går du längs internets ena långsida, förbi en annons som visar ett par vita styltor med rosa rosetter längst upp. Men så fina! Du klickar på annonsen för att titta närmare, när en text dyker upp. ”Vill du vinna de här styltorna?” Du tittar drömmande på de vita rosetterna och tänker lätt moloket.” Jo, men hur stor chans är det att jag gör det?” Längre ner på sidan kan man läsa att chansen i stort sett är obefintlig, men å andra sidan så är lotten gratis.” Med ens blir du intresserad. ”Gratis? Helt gratis?” Jo faktiskt. Allt du behöver göra är klicka på tummen upp, och därigenom skänka bort namn och adress till dina släktingar, vänner och bekanta.” Du klickar genast, varpå reklamen dyker upp på deras tidslinjer.

 

Rätt eller fel? Jag vet inte. På vår brevlåda finns ingen klisterlapp med orden ”Ingen reklam tack!”. Jag fruktar att om posten inte får dela ut reklam, så är lantbrevbärare snart utrotningshotade. Dessutom så görs toalettpapper av returpapper. Jag gillar toalettpapper, fast inte på Facebook.

 

Kommentera här: