--- © Copyright 2013 tomaskruger.se ---

Tiggare på skolgården.

 

Ja du läste rätt. När jag kom för att lämna min pojke vid skolgården, så satt två stycken tiggare där på huk. De hade sina ryggar mot skolhusets vägg och mössorna på marken framför sig. Det var svårt att höra vad tiggarna sa. Dels för att parkarbetarna på kyrkogården invid ännu inte insett hur ineffektiva lövblåsare är på stora ytor, men även för att de två försökte låta så ynkliga som de förmådde. ”Vi dööör!”, sa de. ”Snälla!” Tiggarna försökte se utmärglade ut, men girigheten lös igenom. Jag såg ner på dem och sa vad jag tyckte. ”Ja om ni nu absolut inte vill göra rätt för er, så får ni väl ta och dö istället.”

 

Min lilla pojke tyckte jag var lite väl hård, och valde att skänka dem lite pengar ur egen ficka. Fast de fick trasiga kastanjer, inte hela. Tiggarna visade genast sitt missnöje med denna mindre gångbara valuta. De otacksamma små parasiterna.

 

Jag vet inte vad vi ska göra med dem? Ska jag bli tvungen till att klaga hos deras föräldrar? Nåja. När klockan ringde in så försvann de bägge tiggarna, i alla fall för stunden. Fast nästa rast så sitter de väl där igen, och bönar om att få det som andra hittat bland löven.

 

Min åsikt står klar. Vill tiggarna ha något, så får de ta sig för något. Somliga barn bygger hotell av lövhögar, och får in upp till nio kastanjer per dag och rum. Andra driver en biltvätt, och även om det mest är trehjulingar som hittar dit, så tycks verksamheten i alla fall gå runt.

 

Fröknarna går mest runt och pratar med barnen. De tycks inte bry sig om att samla. Jag antar att det är staten som försörjer dem. Byns präst har ett eget kastanjeträd. Jag kallade henne för kapitalist när vi sågs sist, men hon bara flinade åt mig. Ja skratta du bara, men det kommer surt efter. Det är trots allt lättare för en kamel att komma in genom ett nålsöga, än för den som är rik att komma in i Guds rike.

 

Med det i tankarna kanske jag likt förbaskat borde ta och ge lite allmosor. Fast skolan är väl stängd så här dags? Typiskt! Var finns alla tiggare när man behöver dem?

 

Kommentarer:

1 Anonym:

skriven

ha ha snål du är

Svar: Snål i uppsyn, snål på maten,dricka drägg och slicka faten.
Tomas Krüger

2 Byns Prälle:

skriven

Min son, får jag erkänna, är i det här fallet inte bara superkapitalist utan även exploatör, då han inte nöjer sig med de egna rikedomarna utan tömmer skolgården på desamma och transporterar dem hela vägen hem till mamma! Rättare sagt uthällt på hallgolvet, för att likt Joakim von Anka bada i sin förmögenhet som vilken okristlig girigbuk som helst!

Svar: Min pojk har kastanjerna i en stor plastpåse, men nöjer sig dessbättre med att ta fotbad i den. :)
Tomas Krüger

Kommentera här: