--- © Copyright 2013 tomaskruger.se ---

Det var en gång

– Mamma, vid vilken ålder föddes pappa?
– Pappa föddes som bebis, som alla andra.
– Nej, jag menar vid järnåldern eller så?

Ja ni hör. Ännu en dag som börjar med en förolämpning, och den här lär frugan berätta för alla som hon träffar. Jag vet inte om jag ska bli sur, eller helt enkelt inse att jag börjar bli gammal? Tiderna förändras, ofta snabbare än väntat. Statyn på bilden visar till exempel David Drummond (1593-1638), Sveriges förste till namnet kände tobaksrökare. I dag skulle den mödosamt granitknackade hyllningen mest anses som ett slöseri med tid, och sten.

Annat var det vid tiden kring min födelse, när hyresområdet Eksätter uppfördes i Åtvidaberg, och statyn på bilden sattes att vakta dess infart. Jag bodde ett stenkast därifrån, och var nog runt min pojkes ålder när jag först fick reda på vem statyn föreställde. Redan då tyckte jag att det var fel gubbe att göra en staty av. Jultomten, Tandfen eller varför inte Televinken? Det fanns så många som var mer förtjänta av en staty.

 

Fast kommuntjänstemännen rökte kanske redan som barn? Eller så slapp de bli utsatta för passiv rökning, när de var på väg till landet i en olivgrön folkvagn, med rutorna uppe, eftersom mamma fick ont i nacken av drag. Den folkvagnen var krigsplacerad. Anföll ryssen så skulle jag åtminstone slippa tobaksröken för ett tag. För ryssen var man rädd för, till skillnad mot DDT, freon och blyad bensin.

 

Så svaret på min pojkes fråga är att hans pappa är född under yngre dumåldern. När alla sittplatser hade bilbälten, men de i baksätet fortsatt ansågs onödiga. När man rev gamla vackra hus och ersatte dem med betong och räta vinklar. När många verkligen ansträngde sig för att lyckas börja röka.

.

Kommentarer:

1 Syster:

skriven

Kalla kriget låter väl rätt bra!

Svar: Jag håller nog hellre fast vid att jag är född under yngre dumåldern. Dessförinnan hade vi äldre dumåldern. Kalla kriget får ingå som någon sorts delmängd i de bägge."...the only thing we have to fear is...fear itself...", säger Franklin D. Roosevelt. Sedan dör han i slutet av andra världskriget, varpå väst och öst passar på att vara fullständigt livrädda för varandra i 45 år. :|
Tomas Krüger

Kommentera här: