--- © Copyright 2013 tomaskruger.se ---

Älgar och ärtor

Härom veckan krockade min mor och lillasyster med en älg, och det bara en hundra meter från platsen för familjens senaste älgolycka. Den gången, för runt trettiosju år sedan, var det min far som körde. Bredvid sig hade han min storasyster. Jag och min mor befann oss på Linköpings lasarett, eftersom jag brutit armen när jag cyklade omkull. Ett armbrott som dessbättre var den överlägset största personskadan som följde av dessa tre olyckor.

 

När jag berättade om min mors älgolycka på jobbet så undrade de om det inte fanns viltstängsel. Det gjorde det inte. Vägen är inte direkt att jämföra med E4:an om vi säger så. Jag återkommer till ämnet älgar senare.

 

Ordet älg börjar på bokstaven Ä, och älgen är skogens konung Ärtor börjar också på Ä, och är små, gröna och runda. Den övergången gick nästan omärkligt förbi, eller hur?  I alla fall, för ett tag sedan ramlade jag in på en Facebookdiskussion om huruvida man skulle säga ärtor eller ärter.
Ett inlägg hävdade att många visserligen säger ärter, men att det heter ärtor. Precis som man säger katter, fast den egentligen heter kattor.
Visst kan man säga kattor, men bara om man pratar om honkattor. Annars heter det allt katter. Ärtor och ärter är däremot fullt accepterade bägge två.

 

Man kan träta mycket om ord, vilket kan vara rätt så roligt. Ta bara uttalet för om man säger kex eller schex. Jag vet precis vad jag tycker och varför, men det är inte ämnet för det här inlägget.

 

Nej vi pratade om älgar och viltstängsel. Nu till den stora frågeställningen.
Om en älg befinner sig på vägbanan, är den då innanför eller utanför viltstängslet?
Du som svarar att den självklart är innanför, hur ser du då på följande fråga:
En hage ligger längs en väg. En ko har rymt och befinner sig på vägen. Är kossan innanför eller utanför elstängslet? Har det hela att göra med var kossan och älgen bör befinna sig, eller tar vi det från fall till fall?

 

Nu har media på sistone förstört denna fina diskussion, genom att istället säga att älgar på vägen befinner sig på fel sida viltstängslet. Det är taskigt gjort om någon frågar mig. Ungefär som när en sådan där företagscoach frågade varför vi så pessimistiskt säger rödljus, istället för den mer positiva benämningen grönljus. Jag kontrade med att jag minsann brukar säga trafikljus. Så dog den diskussionen, och med det tar även detta inlägg slut.

Kommentera här: