--- © Copyright 2013 tomaskruger.se ---

Blödig?

Min fru frågade mig vad jag har för blodgrupp. ”Jag vet inte”, svarade jag. ”Vilken är den bästa? Den har förmodligen jag.” Frugan tittade tyst på mig för ett ögonblick. Förmodligen undrade hon hur hon lyckats få en så pass självinsiktsfull karl att gifta sig med henne. ”Bäst och bäst”, svarade hon till slut, ”Min blodgrupp är nollnegativ. Det är rätt bra eftersom jag kan ge blod till nästan vem som helst.”

 

Ja det lät ju verkligen fantastiskt. En givmild negativ nolla? Det kändes inte rätt för mig, och jag säger alltid det jag tycker och tänker. ”Man kan inte bara ge och ge. Du måste se lite mer positivt på livet, och bli bättre på att ta för dig, älskling.” Det där med älskling lade jag till för att maskera att jag just kritiserat henne. Det gick sisådär, varpå jag försökte peka på något positivt. ”Förresten så är du ingen nolla. Absolut inte! Du är gott och väl genomsnittlig.”

 

Ibland så tror jag som sagt inte att det spelar någon roll vad jag säger. Det här var återigen ett sådant tillfälle. Frugan tänkte säga något ilsket, det såg jag på henne, varför jag fortsatte min monolog. Det är inte alltid det lättaste. Jag menar, stand up comedy, vad är det att komma med? Ingenting i jämförelse med sitt down monolog vid frukostbordet,  inför ilsken wife som kommer snap at you om du tystnar.  Så jag pratade vidare och gjorde mitt bästa. ”Om du har noll så har jag förmodligen fem, eller kanske tio. Hur högt går skalan egentligen?”

 

Man ska aldrig inflika en fråga i en monolog, då kan publiken få för sig att svara. Det gjorde min fru. Hon påstod att skalan bara gick till noll. Efter det så tog bokstäverna över. 0, A, B och AB. Sen så hade alla ett RH plus eller ett RH minus.

 

Frugan ljög, naturligtvis. Det gör hon ofta när hon vill framställa sig själv i en bättre dager. Som om man skulle tvingas välja mellan att vara en nolla, eller få en bokstavsdiagnos. Men visst, jag var inte sämre än att jag kunde spela med i hennes lilla lek. Jag bestämde mig för att jag hade blodgrupp A+, det lät faktiskt inte så illa. I vart fall långt bättre än nollnegativ.

 

Nu ville frugan att jag skulle följa med henne till blodbussen. För att ta säkerställa att min blodgrupp verkligen var A+, och lämna lite blod. ”Lämna”, hur odramatiskt låter inte det i sammanhanget? En vuxen människa har ungefär fem liter blod i kroppen. Du lämnar nästan en halv liter. Blir du av med två liter så behöver du få en blodtransfusion på minst någon halvliter om du ska klara dig. Lite snabbt räknat får jag det till att den som lämnat blod kanske inte är halvdöd, men åtminstone till en tredjedel avliden.

 

Vad får man då för detta hjältedåd undrar du kanske? Själv så är jag glad att jag frågade innan jag gick med på att dräneras. Jo man får lite fika, ett par kalsonger och ett tack. Ett tack? Nej tack svarar jag på det. Jag menar, vad i helsike? Man borde som minst få en medalj!  Sen så borde de verkligen överväga att sätta en plakett med givarens namn på blodpåsen, så att den man räddar livet på får se vem som han borde skicka julkort och födelsedagshälsningar till de närmaste trehundrafemtio åren.

 

Men nej då. Man ska ge anonymt, och finna glädje i givandets goda gärning. Sicket skitsnack! Det gör ju inte ens jultomten. Tvärtom så tar han äran för alla klappar. Även de som en äkta make och far köper, och sedan mödosamt slår in efter bästa förmåga. Fast lämnar blod, det gör minsann inte tomten. Det får man inte göra om man varit utomlands, och tomtekräket far ju runt över hela planeten. Det har han räknat ut fint, den kanaljen.
 
 
 

Kommentarer:

1 anette (frugan):

skriven

Ser man på grafiken här ovan så tror jag att du är en AB+ Du kan ta emot från alla blodgrupper men du kan inte ge till någon utom till de i din egen grupp.. Självisk o girig.. Till skillnad från mig som kan ge till alla.. MEN jag kan bara ta emot från min egen grupp.. O dig ska en va gift med... ;-)

Svar: Självisk och girig säger du? Rent förtal om du frågar mig. Jag är tolerant, medan du är blodgruppsfientlig.... ;)
Tomas Krüger

Kommentera här: