--- © Copyright 2013 tomaskruger.se ---

Bondfångeri! (Utan humor.)

 I vissa "hälsokretsar" promotas just nu en svindyr produkt som kallas Aieres Shield. Den påstås minska mängden radiomagnetisk strålning som kroppen utsätts för. Det hela marknadsförs på ett otroligt påkostat,snyggt och förtroendegivande sätt, men är ren humbug. Jag har anmält detta bondfångeri till såväl Konsumentverket som Plus, men de är tämligen långsamma av sig, så dela gärna detta! Produktens ursprung är okänt för mig, men de har en svensk representant. På deras hemsida, http://www.scandinavianaires.se, finns det sida upp och sida ner med information som kan verka högst förtroendeingivande. ... Fragment av fysikaliska sanningar förstärks och ges totalt överdrivna effekter i bästa MacGyverstil. I verkligheten så är placebo är dess enda praktiska funktion.
 

Låt mig kort sammanfatta deras produkter.
- Aires Shield kostar 395:- plus frakt. Den är tänkt att klistras på produkter som man oroar sig för. På deras bilder är den satt på en mobiltelefon. Dess för mig mest troliga inverkan är att möjligtvis försämra telefonens antennverkan, varpå telefonen höjer uteffekten, och därmed gör saken värre.
 

- Aires Defender kostar 1495:- plus frakt. Inbyggd i en kreditskortstor plastbit, ska denna skydda hela kroppen mot elektromagnetisk strålning om man bär den med sig. Något sådant är helt omöjligt att åstadkomma på detta vis!
 

För den tekniskt intresserade:
Den grundläggande förklaringen till båda produkternas funktion är att de ska sända ut radiovågor i motfas, som därmed släcker ut skadliga radiovågor. Detta är möjligt att åstadkomma med rätt utrustning, men bara vid ett begränsat antal frekvenser, och den minskande effekten sker bara punktvis. I andra närliggande punkter kommer de radiovågor som ska bekämpas tvärtom ha förstärkts med upp till det dubbla.

För att sedan åstadkomma denna skyddande effekt på en punkt belägen på andra sidan kroppen, så skulle Aires Defender behöva sända med en fältstyrka vars energi vore mångdubbelt högre än den som man påstår sig skydda emot. Därmed skulle den göra saken mycket värre. Dessbättre så har Aires Defender ingen möjlighet till att sända ut med sådan effekt. Därtill saknar den erfoderlig energiförsörjning. Att på detta meningslösa sätt sända radiovågor i motfas, är som sagt dessutom bara möjligt med ett fåtal frekvenser. Produkten har ingen som helst möjlighet att bemöta det breda frekvensspektrum av radiovågor som omger oss. Det är inte heller möjligt att åstadkomma en tillräckligt bredbandig antenn på det minimala utrymme som Aires Defender upptar.
 
Tomas Krüger Elektronikkonstruktör, bloggare och medmänniska.
 
 

Kommentarer:

1 Andreas:

skriven

Det där är ju riktig humor! Har du svårt att axa ikapp med toktrimmade riskokare på stan kan du ju alltid köpa sådana här...http://www.shakti-innovations.com/automotive.com
Svar: A fool and his money are soon parted...
Tomas Krüger

2 Andreas:

skriven

Äsch, byt ut det sista .com mot .htm

Kommentera här: