--- © Copyright 2013 tomaskruger.se ---

Vi skrämmer våra barn.

 Jag sitter och borstar tänderna på min pojke. Han kan visserligen borsta själv, men i hans ålder så rekommenderar tandläkarna ändå att man hjälper dem en gång om dagen. Jag vill få grabben till att bita ihop och öppna munnen, men jag nöjer mig inte med att be honom. På föräldrars vanliga övertydliga sätt, så måste jag samtidigt grimasera fram en illustration.

Den här gången fungerar det inte. Istället för att själv bita ihop så utbrister pojken min oroligt. ”Pappa du har något grönt här.” Han pekar på en av sina tänder. ”Jaja”, säger jag överslätande. ”Bit ihop och visa tänderna nu.” Återigen så visar jag hur han ska göra, varpå han blir än mer angelägen. ”Allvarligt pappa, du har ett tandtroll!”

 

Tandtroll? Jag kan förstå tandfen, men varför vill vi få våra barn till att tro att små illasinnade gubbar bor i deras munnar? Tandtrollen gillar godis hotar vi, helt i onödan. ”Det är väl klart att tandtroll gillar godis”, tänker barnen. ”Vem gör inte det liksom?” De kommer absolut inte äta selleri för att jävlas med tandtrollen. Varför reta upp dem? Då är det snarare bättre att låta bli allt vad grönsaker heter. Tänk dig att bli översköljd av blomkål? Stackars små troll. Det är väl klart att de blir på dåligt humör av det? Däremot så skulle trollen säkert uppskatta att få bada i saft. En glad pappa är en snäll pappa. Varför skulle den enkla logiken inte fungera även här?

 

Vi älskar att skrämma våra barn för att få dem dit vi vill, men hur skulle vi själva reagera? Borde till exempel inte någon av jultomtens nissar göra som Snowden och avslöja sin arbetsgivares enorma övervakningsapparat? Glöm NSA, den skäggige gubben vet allt. Du kan inte ens dra täcket över huvudet och pilla dig i näsan, utan att få en plump i protokollet.

Sen så sitter du där på julafton, med en ännu halvt inslagen flaska fiskleverolja framför dig. Det är den enda julklapp som du fick. Ingen säger något, men det sätt som din familj ser på dig avslöjar vad de tänker. ”Vi förstår nog vad du har gjort. Händerna på täcket, din syndare. Nu får vi se vad dina tandtroll tycker om den där saften.”

Kommentera här: