--- © Copyright 2013 tomaskruger.se ---

Tänkte inte på det…

Jag vet inte hur många gånger det hänt mig. Jag sätter ena tåspetsen på kontorsstolens fotkryss, och glider fram lite på sittdynan. Hälsenan trycker upp spaken för stolens höjdinställning, sitsen åker ner, varpå hälsenan säger aj och trycker upp spaken ännu hårdare. Sitsen fortsätter nedåt, hälsenan säger ajaj… Ja ni fattar. Det är en sådan där ond cirkel, fast det går mer nedåt än runt. Det enda sättet att komma undan smärtan, är att rinna ner på golvet som någon sorts ryggradslös fiskfilé.
 

Eftersom jag sagt såväl aj som fasen under själva urbeningsprocessen, så kan man ge sig tusan på att någon sticker in skallen i rummet, och undrar varför jag inspekterar städningen så pass noggrant. Allt jag kan svara är att ”jag trivs bättre här, där jag kan lukta på…” Fast det var förstås mitt gamla rum som hade ett parfymerat golv, nu får jag nog lov att hitta på en ny ursäkt.

 

Har man inga ursäkter så kan man alltid skylla på andra. Det brukar jag göra. Konsten är att inte peka ut någon specifik, då kan man få svar på tal. Då är det betydligt bättre att anklaga vissa kategorier av människor. Nu kan man inte kasta ur sig sådana anklagelser fullständigt urskillningslöst, då anses man fördomsfull. Det är till exempel inte bögarnas fel, så som Henrik Dorsin sjöng. Vad har någons sexuella läggning med min felkonstruerade stol att göra? Lade ni märke till ordet felkonstruerad? Där har ni det! Stig Malm bör hålla käft, men en kvinna kan säga fittstim. Eddie Murphy kan snäsa fram N-ordet hur ofta och elakt han vill. Som konstruktör kan jag beskylla andra konstruktörer för både det ena och andra.

 

Fast det är jag ju inte direkt ensam om. Finns det någon yrkesgrupp som man får ha fördomar om, så är det väl just ingenjörer. Är man inte ingenjör, men konstruerar något ändå, så kallas man uppfinnare. Det är ett positivt ord, särskilt om man håller till i ett litet uthus på baksidan av ett torp. Att vara utbildad yrkesman i gebitet är inte lika glamouröst. Vi sitter där på våra felkonstruerade kontorsstolar, jobbar med ”data” och saknar såväl flickvän som social kompetens och humor.

 

Jag säger flickvän, för de flesta av oss är män, vilket missnöjda kvinnor runt om i världen sällan är sena att utnyttja.
”Den här diskmaskinen måste en karl ha konstruerat!”
Vad ska man svara på det?
”Ja förmodligen, men den generaliseringen går ju att använda på det mesta här i världen…”
”Han har säkert aldrig varit i ett kök!”
”Jo, det måste jag väl ändå tro att han har…”
”Han är säkert heterosexuell!”
”Vad har det med saken att göra?”
”Medelålders, blek om mage, rumpa och rygg eftersom han aldrig solar.”
”Men snälla…?”
”Jobbar med data.”
”Alltså, det där uttrycket ’jobbar med data’, kan vi inte bara ta och lägga ner…”
”Sitter på en felkonstruerad kontorsstol dagarna i ända.”
”Vem gör inte det…?”
 “En trälig jävel. Saknar flickvän.”
”Ha! Jag är gift!”
”Vad sa du?”
”Äsch, glöm det. Jag ska vara tyst nu.”

Kommentera här: