--- © Copyright 2013 tomaskruger.se ---

Slickepott

Bild från www.ikea.com

Där har ni mitt favoritord. Vi tar det igen, slickepott.
Nu är det inte själva köksredskapet som jag har någon sorts suspekt fetischism för, utan ordet i sig. Framför mig ser jag en levande tunga på en pinne, som likt ett lyckligt litet barn slickar i sig resterna av sockerkakssmeten. Nuförtiden kanske vi snarare borde säga slickabunke än slickepott, men det vore att förstöra ordet.

Glöm smorgasbord och ombudsman. Här har ni ett svenskt ord som engelskan borde anamma. Ni av mina läsare som befinner er i den anglosaxiska sfären, köp en slickepott, bege er till närmaste speaker’s corner och berätta vad det är som ni håller i handen. Visst, det finns vissa möjligheter till att misstolka ordet, men stå på er bara!

Ikea, som vanligtvis är en av Sveriges främsta ambassadörer, hädar och säger ”urskrapare”. Hörde jag massorna viska bojkott? Ja ni kan ju alltid handla hyllor, madrasser och sånt, men undvik urskraparen. Som den stolte smålänning Ingvar Kamprad nu är, så borde han väl ändå minnas vad hans mormor använde för att få den sista droppen ur bunken?

Men jag förstår hur Ikea tänker, de vill vara tydliga. Det finns så många ord i dag som vi förstår, men som döljer sitt rätta ursprung. Inte för att slickepott är ett av dem, men ändå. Ta bara namnet på byn där jag bor, Normlösa. Det finns normer även här, även om en viss dekadens och laglöshet råder. Högerregeln är till exempel helt avskaffad. Ska sanningen fram så har det aldrig funnits någon högerregel. Det fanns en vänsterregel, men den gick ur tiden den 3 september 1967. Sedan dess anser man sig ha företräde om man ska åka rakt fram. Ni anar inte hur praktiskt det är för den som har lite bråttom.

Sen så finns det de som låter julgardinerna hänga kvar lite väl länge, och som inte ansar sina penséer enligt de senaste rönen. Ja de som kort och gott hellre är lyckliga än pedantiska. Trots dessa avfällingar, så finns det gott om normer och regler även här i Normlösa.

Kommentera här: