--- © Copyright 2013 tomaskruger.se ---

Dofta kofta, smaka get?

Foto: Anette Åkerberg Krüger. http://nettanplattans.blogg.se/
Messmör känner ni säkert igen. Det där lite speciella smörliknande pålägget som visserligen kan göras av komjölk, men som i min värld helst ska göras av getmjölk.

 

Chèvre däremot, det är franska för get. Chèvreost är därför getost, inget annat. Därför kändes det logiskt när den stora messmörproducenten Fjällbrynt även lanserade Chèvreost, om än som mjukost på tub.
Låt oss nu läsa innehållsförteckningen:
Hårdost (ko 34 %, get 22 %), vatten, smör, smältsalter(E339, E452), naturlig getarom…

 

Getarom? Det var ju tur att de talade om att den var naturlig, så att ingen känner sig lurad… Nej nu hamnar allt såväl Fjällbrynt som som deras ägare Foodmark Sweden AB på fula listan.
Här har ni min högst egna innehållsförteckning:
Fjällbrynt chèvreost, 19% fett, 22% sanning.

 

Den här typen av fusk blir allt vanligare. Nästa bluff ur vårt kylskåp är:
Garant Gårdschark flatrökt skinka.
Flatrökning innebär att man röker en hel skinka och därefter skivar den. När man är så specifik om hur man rökt skinkan, så kanske du väntar dig att skinkan faktiskt är just rökt?
Inte då. Det är betydligt billigare att göra som Garant och tillsätta rökarom, vilket är ett ospecificerat recept vars ingående kemikalier hemlighålls.
Dessutom så är skinkan visserligen förpackad i Sverige, men har tyskt köttursprung. Det får det där med gårdschark att låta lite väl kreativt, åtminstone i mina öron.

 

Det tycks inte längre vara fel att ljuga, i alla fall inte om man tjänar pengar på det.

Kommentarer:

1 Malin:

skriven

Tusen tack för din kommentar hos mig, det värmer att höra, Ja medicinflaskorna kommer faktiskt från en loppis :)

Svar: Tack själv! Loppis säger du? Receptfritt med andra ord... ;)
Tomas Krüger

Kommentera här: