--- © Copyright 2013 tomaskruger.se ---

Människa, se dig omkring

I fjol skulle min fru få en kamera i födelsedagspresent. Framförallt så skulle den vara röd, men en annan användbar finess vore om den hade ett rejält teleobjektiv. Vi bor vid en å med ett rikt djurliv, men i fotoaffären fanns varken mård, häger eller utter. Istället tog jag en porträttbild på min då femårige son, som lekte i andra änden av butiken. Imponerat konstaterade jag inför försäljaren att, ”den här kameran kan man ju smyga sig på små barn med”.

Det lät inte bra, det insåg jag så snart som sista ordet lämnat min mun. Skamset försökte jag förklara att min pojke normalt sett brukade grimasera när jag fotade honom, men jag är inte helt säker på att jag blev trodd. Jag blev tvungen att köpa kameran, i ett försök att reparera mitt rykte. Fast om de nu verkligen trodde att jag var en pedofil, så skulle innehavet av en paparazzikamera knappast göra saken bättre.

Fast nu för tiden går den fotoskygge aldrig säker. Bilden lite längre ner, den som visar larvens väg över hälleberget, tog jag med min mobiltelefon. Vi minns väl alla hur äcklet Anders Eklund kunde gripas för mord och våldtäkt på stackars lilla Engla, efter att en privatperson råkat fota dem bägge med någon minuts intervall.

Alla dessa kameratelefoner har utan tvekan varit till stor hjälp för polisen, men på sistone har jag börjat skymta myntets baksida. Hamnar polisen av någon anledning i skottlossning med kriminella, så rusar ett antal filmande lycksökare genast dit, med rikedomar från Aftonbladets läsarbild i skallen. Andra lullar genom kulregnet likt zombies, med Facebook framför ögonen och Sean Banan i öronen.

En halvdöv gammal farbror med rullator och begynnande starr, har bättre koll på omgivningen än sina ständigt uppkopplade barnbarn.

 

Kommentera här: