--- © Copyright 2013 tomaskruger.se ---

Jag ville ju också bli polis

Nu blev det inte så, jag fick nöja mig med att bli ett tekniskt geni istället. Ett, om jag får säga det själv, väldigt ödmjukt tekniskt geni. Däremot så har jag på sistone lärt känna flera nya vänner som är just poliser. Deras yrkesval tycks ha fattats i vuxen ålder. Dessa polisers föräldrar fick nog aldrig höra att eftersom det fanns polisbilar, polishelikoptrar och polisbåtar, så bara måste det finnas poliståg.  Inte heller fick deras mammor och pappor förfärat se på när deras son eller dotter stolt uppfann polismackan.

Nu är det här ingen utpräglad matlagningsblogg, men jag kan ändå delge er receptet. Man tar en knäckemacka, brer smör på den, lägger på skivad ost, klämmer dit lite Kalles kaviar, på med ett till lager ost, varva med lite mer kaviar, ännu ett lager ost och så vidare. Ju bättre polis, desto fler lager. Bra poliser tvesovlar, så är det bara, det vet ju alla.

Något som jag inte visste som liten, och som många vuxna fortsatt tycks ovetande om, är att poliser inte alltid har det så roligt. De kanske inte alls är ute efter att jävlas med dig, utan bara gör som de ska. Du kanske har haft en dålig dag på jobbet. Din chef betedde sig som det arsle han är. Kunder gnällde, fast allt var deras fel och du skar dig på ett papper som fastnat i skrivaren.

Poliser har också chefer, varav en hel del har befordrats till sin egen inkompetensnivå. Folk gnäller när de fått fartböter invid en skola, trots att de själva har barn på dagis. Någon påtänd sate viftar med kniv, men gör du honom illa så kommer löpsedlarnas feta rubriker hävda övervåld. Så kommer kvällen. Vanliga du sätter dig i soffan för att få slappna av och se något på teve innan det blir sängdags. I kväll blir det en actionfilm, låt oss låtsas att den är ärligt införskaffad.

Verkligheten är kanske inte lika välregisserad, inte lika farfylld och helt utan medryckande bakgrundsmusik. Men den misär, det meningslösa våld och de kväljningsframkallande brottscener som du ser som underhållning, är någon annans vardag. Du är stor nu. Du drömmer inte mardrömmar bara för att du sett något otäckt, men det är det många poliser som gör. Det spelar ingen roll hur många lager ost de lägger på sina polismackor.

Kommentarer:

1 Cecilia:

skriven

Ville du också bli polis när du var liten? ! Jag fick söka mig en annan bana eftersom jag förutsatte jag är för kort och närsynt. Men vilka ursäkter har du?

Svar: Det värsta är att jag nog skulle ha blivit en rätt så bra polis, men det är svårt att välja, i alla fall när man har så många talanger som jag... ;)
Tomas Krüger

Kommentera här: